miercuri, 8 octombrie 2008

O lume de poveste pentru unii
O realitate pentru altii


Traim intr-o lume moderna,o lume evoluata cu un trecut indelungat careia ii putem observa evolutia pe axa timpului pamantesc si totusi sunt oameni care abia au depasit pragul pesterilor,sunt oameni care nu stiu cum arata un calculator.Traim in vremuri dificile,cu multe lipsuri,plina de coruptie,o lume in care nimeni nu vrea binele,dar bineinteles exista si exceptii.
Fac fara sa vreau o generalizare pentru care imi asum responsabilitatea.Generalizarea este o problema grava cu urmari drastice.Un exemplu clar care se bucura de notorietate este nazismul care a provocat moartea a milioane de oameni.Generalizarea a adus multe alte nefericiri in randul omenirii.O problema care ma priveste pe mine ca roman este generalizarea facuta de italieni asupra romanilor din cauza unor rromi care s-au stabilit in Italia ilegal creindu-si tabere ce stricau imaginea acestei tari.Imi pare rau ca romanii au fost inclusi aici.Fac apel la toti italienii si ii rog sa intaleaga ca nu au cunoscut romani decat din zoia socitatii.Spun asta cu parere de rau,dar aceasta nu lipseste din nici o tara.Guvernul face in asa fel incat reuseste sa ascunda relele.Se generalizeaza imaginea unei tari si a unui popor,uneori imaginea poate fi reala alteori nu.Aceasta problema o are si Romania.
Romania este o frumoasa tara de marime mijlocie situata in S.E-ul Europei.Are un relief variat si de aceea este numita carpato-danubiano-pontic.Are multe puncte turistice care fara indoiala merita vazute cum ar fi in muntii Carpatii:ape termale,izvoare,lacuri,sfinxul din Bucegi care este cunoscut in toata lumea pentru asemanarea lui cu capul unui om,izvoare,pesteri(Scarisoara recunoscuta in toata lumea pentru ghetarul aflat in interiorul ei cu o vechime de peste 3000 de ani).Desigur,in Romania merita sa vizitati bisericile si manastirile deosebite prin vechimea si frumusetea lor(manastirea Voronet vestita in lume pentru “albastrul de voronet” ce dateaza din 1488).Cimitirul vesel din Sapanta,judetul Maramures este faimos pentru crucile mormintelor pe care sunt scrise cateva date despre cel “plecat” intr-o nuanta umoristica pusa in versuri constitue un alt punct turistic ce nu merita ratat.Delta Dunarii este una din cele mai importante zone turistice din Romania.Este un tinut exotic cu peste 1200 de specii de copaci si plante,cu cea mai bogata fauna ornitologica de pe continent(mai mult de 300 de specii,printre care colonii unice de pelicani).Delta Dunarii reprezinta cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa,acoperind o suprafata de 2.681km2.In 1990 UNESCO a inclus Delta Dunarii,cea mai noua forma de relief din Romania ferita de “progresul industrializarii”,printre rezervatiile biosferei.
Cred ca am reusit sa fac o imagine frumoasta a acestei tari,dar acum sa privim si nivelul de trai de aici.Sunt orase frumoase,moderne,dar si sate care au nevoie de mult ajutor finaciar.Salariile sunt mici,pensiile sunt mici.Lumea prefara sa lucreze in alta tara decat in Romania.De exemplu medicii si personalul sanitar sunt in mare cautare peste hotare.Chiar si statele care ne-au restrictionat accesul pe piata muncii le fac oferte specialiştilor nostri.
„Sunt în anul IV la Medicină. Când îmi termin rezidenţiatul, plec să lucrez într-o clinică din Germania. Vreau să mă specializez în chirurgie – obstetrică-ginecologie. Periodic verific site-urile cu ofertele de muncă din clinicile germane.Chiar dacă mă voi stabili acolo, vacanţele am să le fac acasă, împreună cu familia“,spune Radu Ionescu, un piteştean de 22 de ani.“
Acesta nu este singurul exemplu. Nivelul salarial scăzut şi condiţiile de munca necorespunzatoare îi determină pe tot mai multi doctori să paraseasca tara. În timp ce la noi salariul unui medic specialist porneste de la 1.023 de lei (circa 300 de euro), iar al unui medic primar de la 1.428 de lei, adica circa 420 de euro, colegii din Germania, Franta sau Spania câştigă mii de euro pe lună. În ceea ce priveşte cresterile medii salariale de 22% anunţate de ministrul Sănătătii, Eugen Nicolăescu, acestea nu reuşesc să-i convingă pe specialistii nostri să ramana în tara. „Daca venitul unui profesionist este de trei ori mai mic acasa decat peste hotare, atunci acesta este tentat sa emigreze“, spune Mircea Cinteză, preşedintele Colegiului Medicilor. „Este firesc să ne plece medicii dacă salariile sunt de 10-15 ori mai mici decât media din vestul Europei şi de 20 de ori mai mici decât în Canada. Iar în Statele Unite salariul este dublu fată de Uniunea Europeana“, mai spune Cinteză. Pana acum Colegiul Medicilor a primit sute de cereri pentru eliberarea „Certificatului de Onorabilitate“. Acest document atesta ca medicul respectiv nu a fost sancţionat si îi permite să-si găsească de lucru în strainatate. Şi Ministerul Sănătaţii a primit, de la începutul anului şi până acum, peste 1.000 de cereri. Solicitantii doresc eliberarea adeverintelor necesare recunoaşterii în celelalte state ale UE a calificarilor în profesiile de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist şi moaşa. În GERMANIA, salariul medicilor rezidenţi porneşte de la 1.800 de euro/lună, iar în domeniul sănătaţii, salariul mediu este de 1.200 de euro/lună.

În FRANŢA acesta se situează, la început, la aproximativ 1.300 de euro/lună.

ITALIA a stabilit salariul minim brut al medicilor la 1.750 de euro lunar şi la 1.350 de euro/lună cel al asistenţilor medicali.

MAREA BRITANIE oferă medicilor stomatologi salarii anuale între 80.000 şi 120.000 de euro.

În STATELE UNITE un medic la început de carieră are un salariu de 80.000 de dolari pe an. Cel mai mare salariu îl au specialiştii cu experienţă în chirurgia spinală, care câştigă într-un an 1.352.000 de dolari.In comparatie cu aceste salarii ale romanilor sunt infecte.

Vreau sa va spun cateva cuvinte despre o comuna din Romania numita Podu Turcului.Este o comuna frumoasa in care gasim elemente specifice Romaniei.Putem observa legat de nivelul de trai bine si rau dus la extrem.Avem oameni ce au pornit de jos si cu un pic de noroc si multa munca si perseverenta au reusit sa se realizeze. Sunt oameni cu masini luxoase parcate la scara si
sunt oameni care nu ai nici macar o caruta cu 4 roti.
In timp ce altii locuiesc in palate
altii se chinuie sa isi tina zidurile caselor de 4 metri patrati cu acoperis carpit si acoperit cu tabla cu sau fara cateva bete care tin loc de gard.
Stiu ca unora le este greu sa creada ca ca in astfel de locuri poate locui cineva.Stiu ca la unii nici grajdurile nu arata asa cum arata o casa la romani.Exemplul anterior nu e din Podu Turcului dar si aici avem vile moderne langa case care stau sa se darame.Si totusi,in ciuda faptului ca avem masini luxoase locurile de parcare ne lipsesc cu desavarsire creindu-se un haos cand vine vorba de cirulatie.
Numarul masinilor este in crestere si de aceea trebuiesc amenajate cat mai curand parcari si totodata spatii verzi care sunt luate in badjocora.

Aici ne legam de o problema importata si anume salubrizarea.Ne lipsesc utilajele speciale de salubrizare.
Avem tombroane adecvate masinilor speciale de salubrizare,dar nu avem aceste masini.Nu e normal ca in secolul 21 sa folosim caii ca mijloc de transport.Daca te duci intr-un oras mai dezvoltat gasesti cai cu trasura pentru plimbari romantice ce ar trebui sa aminteasca de trecut si totusi acestea sunt prezentul,iar noi le folosim pentru a asigura salubrizarea.In aceasta pubela de gunoi vin oameni pentru a cauta niste resturi de mancare sau pentru a lua niste cartoane sa isi faca focul in casa,dar sunt si oamneni ce vin aici iarna pentru a se incalzi.Chiar pe 1 iunie de ziua mondiala a ecologismului un caz cutremurator a fost descoperit aici.In pubela a fost gasit un cadavru carbonizat cu membrele mancate de caini.Ce putea sa faca omul acela acolo?Daca nu a fost o crima cu siguranta acest om a murit acolo cautand ceva de mancare.
In privinta acestor caini comunitari ar trebui luate unele masuri.Sunt o problema importanta a comunei.As propune creerea unor centre de colectare a cainelor unde sa fie castrati si ingrijiti.Nu mai trebuie sa fie lasti liberi printre blocuri deoarece sunt cu adevarat periculosi.Majoritatea batranilor stiu de frica lor find primii agresati de acestea zilnic.Cu cateva zile in urma un caine a vrut sa muste un copil de numai 4 ani jumate.A scapat cu ajutorul unui domn care a avut curajul sa fugareasca cainele.
Tot pe 1 iunie de acesta zi in care observam ca lispseste curatenia si bunul simt al oamnilor am fost in plimbare la padure la marginea comunei.Avem o padure frumoasa cu multe soiuri de pomi.Prin padure este o carare ce face legatura intre Podu turcului si un alt sat numit Bichesti.Am ramas surprin de cata mizerie am gasit pe aceasta carare.
Desi este o padure trebuie inteles ca se circula mult pe aici deoarece desi satul Bichesti face parte din judetul Vrancea oamenii vin la Podu pentru a se aproviziona.Ar trebui puse niste cosuri de gunoi pe acest traseu sau macar curata padurea.Fac din nou apel la toata lumea si le spun ca natura ne-a protejat atatea mii de ani.Traim cu natura intr-o simbioza si se subantelege ca nu putem trai separat si indiferenti unii de altii.
In acesta zona aproape anual suntem loviti de o viitura cauzata de ploile intense.De altfel toata Romania este sufocata anual de o serie de viituri care au rezultate dezastroase.Dupa viitura de anul trecut din octombrie 256 de case au fost inundate din care 20 e probabil sa fie necesara demolarea lor.
Casele au fost inundate cu usurinta.In ajutorul acestor oameni au venit 80 de jandarmi.
Desi viiturile de acest gen sunt inevitabile dar puteau fi reduse prin curatarea canalizarii care la cea mai mica ploaie nu fac fata.In imaginea de mai jos canalizarile dintre blocuri nu fac fata nici dupa o scurta ploaie de 20 de minute.
Tot dupa acesta ploaie scurta de 20 de minute o apa mica ce uneori se opreste ii crescuse debitul considerabil.Cursul ei nu este luat in considerare dar este impotant deoarece pe acesta se aduna toate apele iar in cazul unei ploi abundente barajul de la Motoseni(aflat intr-un sat aflat la cativa km de Podu) ii este eliberata o cantitate de apa tocmai pentru a nu ceda.Cursul apei este ingreunat de gunoaiele si ierburile crestute pe albia acesteia.Ar trebui curatata albia stiind ca mizeria constituie o problema importanta pentru scurgerea apei.Podul acestei ape a fost jumatate rupt de viitura de anul trecut iar restul a fost rupt de oameni deoarece fiind prea jos apa ce devia din balustrada lui forta rezistenta unei case deja inudate.
Nici dupa mai bine de jumatate de ani nu a venit nimeni sa curate mizeria de aici.Bucati din pod au ramas pe albia acestui curs.este greu de crezut ca poza de mai sus este in acelasi loc cu cea de mai jos.
Ierburile “devin copaci” ce la o vitoare viitura vor da mult de furca oamenilor.
Am stat de vorba cu o doamna ce locuieste vizavi de pod pe nume Tufescu Dorina si mi-a spus aproape cu lacrimi in ochi ca la o ploaie pe parcursul noptii ce este este un pic mai puternica nu inchide nici un ochi de frica.Dupa viitura de anul trecut a spus “Am avut noroc de ce trei stalpi pusi pe peretele dinspre partea din care venea apa ce mi-au sustinu casa,altfel nu cred ca mai era nici casa si nici eu!”.
Acesta albie trebuie adancita cel putin doi metri si in primul rand sapat sub pod pentru ca nu are mai mult de un metru si jumatate adancime si apa trece cu greu pe sub el.
La periferia comunei un pod face legatura cu satul Danceni care apartine tot de Podu Turcului.Si acesta trebuie curatat deoarece la inundatie a inundat trei case,iar apa venita de la acest pod a fost intr-o cantitate mare.La una dintre case un elev de 17 ani mi-a spus:”M-am trezit cu apa in casa.Apa era pana la gat,m-am panicat fiindca nu stiam sa innot si a iesit cat am putut de repede.Am dormit la vecini pentru ca era imposibil sa dorm in casa!”
Pe sosea apa a ajuns la peste 1.60m si si o masina a fost prinsa de viitura chiar unde era mai mare.A fost acoperita de apa si mal.Proprietarul masinii domnul Rotaru Gheorghe a declarat:”Daca nu as fi iesit la timp din masina probabil nu as mai fi putut iesi.Am iesit cu greu din apa care imi era peste brau in momentul acela si era plina de resturi lemne care ma puteau lovi.”
Inundatiile au lasat urme vizibile in Podu Turcului ce au fost rezolvate cu autoare din partea unor oameni cu suflet mare carora le multumim.
In jurul acestei comune traiesc oameni la sate care in alte tari se numesc fermieri.Acestea traies din cresterea animalelor si cultivare.Pare simplu,dar nu e chiar asa!Terenurile sunt cultivare de oameni care se ostenesc pe calduri insuportabile pentru cei mai in varsta si cu instrumente de lucru rudimentare.
Vin la munca cu caruti si
nu cu masini speciale pentru agricultura de mii de euro.
Viata la sat e grea si nivelul de trai este slab iar lipsa fortei financiare se face clar simtita.Oamenii au tractoare vechi
si nici nu si-ar putea permite unul ultramoder ca aceste care ajunge la sume inemaginabile pentru unii.
Viata la sat e una grea atat pentru cei in varsta cat si pentru copii care sunt inrolati intr-o viata plina de lipsuri.O problema pentru acesti copii care ar putea face ceva in viata asta sunt lipsa surselor de informatii.Nu are cine sa ii indrume spre un viitor mai bun.E trist,dar ei nu stiu mai mult decat ce vad.
E o lume in care ne lipsesc multe.Oamenii vor sa ajunga pe alte planete si sa construiasca acolo in timp ce nici pe acesta nu au reusit sa o cunoasca cu adevarat si nici sa o detina.Dar sunt oameni care vor sa ajunga sa nu mai stea cu grija pentru bucata de paine pe ziua de maine.E greu sa traiesti,e greu si daca mori pentru ca nu o sa aiba familia bani sa te inmormanteze.Sunt cimitire unde treci peste morminte fara sa stii ca nu nici cruce,dar mite un gardut cu o sarma in jur.Pentru multi dintre voi ce o sa cititi o sa vi se para o lume de basm,dar cu parere de rau o spun E CRUDA REALITATE!Este o problema mondiala.Trebuie sa vedem si aceste lucruri si sa facem ceva,sa nu ramanem indiferenti pentru ca indiferenta ucide!
In incheiere vreau sa va spun ca nu scot cu rautate in evidenta aceste lipsuri si ca nu fac nici o referire la nimeni si doar spun lucrurile asa cum sunt.Sunt lipsuri care se intalnesc in toata tara.Trebuie inteles ca sunt oameni care nu au ce manca si batrani care se chinuie cu pensia de mizerie de pe o luna pe alta.Trebuie sa incercam sa ii ajutam si sa le oferim un loc de munca celor tineri.Cum spune I.L.Caragiale « ... satulul nu crede pe al flamand ».Nu putem fi indirenti cu natura si nici cu cei din jur!

Niciun comentariu: